Mik azok és milyen problémákat okozhatnak a szervezetben a szabadgyökök?

Ma már a szakemberek és laikusok is tisztában vannak azzal, hogy a civilizált világban olyan hatások érik az emberi szervezetet, amelyek gyorsítják az öregedést, és károsan befolyásolják az egészségi állapotot. Ezeknek a hatásoknak az egy részét, mint a levegőszennyezést, a munkahelyi stresszt, nehéz kiküszöbölni, de az antioxidánsokkal dús táplálkozással mindenki tehet valamit egészségének megóvása érdekében.

 

Természetes élettani folyamat, hogy szabadgyökök keletkeznek a szervezetben. Fontos szerepük elsősorban abban rejlik, hogy védelmet nyújtanak a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen. A szabadgyökök tevékenységét egy védelmirendszer kontrollálja. Ha ez a kontrolláló rendszer zavart szenved, a szabadgyökök elszaporodva  károsan befolyásolják az egészséges sejtek működését, és elősegítik az öregedési folyamatokat. Károsítják a DNS-t, a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat.

A túlzott szabadgyök-képződésnek sok oka lehet: a szervezet immunrendszerének gyengülése, környezeti ártalmak: sugárzás, légszennyező anyagok, túlzott alkohol fogyasztás, túlhevített olaj az ételkészítés folyamán, dohányzás, kimerítő testedzés, gyulladásos folyamatok. A szabadgyökök elszaporodásának hatására a szervezetben betegségek vagy zavarok alakulhatnak ki, pl. idegrendszeri zavarok, szív és érrendszeri betegségek, szembetegségek, tüdőbetegségek, daganatos megbetegedések, öregedés.

Vélemény, hozzászólás?