A flavonoidok jótékony hatásai

Szent-Györgyi Albert 1936-ban mutatta ki, hogy a citrusfélékből származó flavonoidok /az antioxidánsok egyik csoportja/ csökkentik a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét.

A legtöbb flavonoid vegyület kedvező hatását egyéb antioxidánsokkal /A-, C-, E-vitamin/ együtt fejti ki, így érthető, hogy a legkedvezőbb hatás elérése érdekében fontos, hogy az antioxidánsokat természetes forrásból, változatosan összeállított étrendből kapja meg a szervezetünk.

A flavonoidok élettani szerepe szerteágazó: immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatásúak, gátolják a daganatok növekedését, csökkentik az asztma és az allergia kialakulásának esélyét. Májvédő, vírus- és baktérium ellenes hatásúak és kedvező hatással vannak a szívre és az érrendszerre /vérrög kialakulásának gátlása, koleszterinszint csökkentés/.

Vélemény, hozzászólás?